
Chwilowo niedostępny
Nowozelandzki Miód Manuka UMF 18+ to produkt o najsilniejszym działaniu spośród wszystkich Miodów Manuka, a to wszystko dzięki największemu stężeniu methylglyoxalu (MG), naturalnego składnika miodu. W miodzie UMF 18+ minimalne, gwarantowane stężenie to aż 696 mg/kg miodu!
Jego zastosowanie jest bardzo szerokie: na bakterie przewodu pokarmowego (m.in. Helicobacter Pylori!), oraz bakterie wywołujące zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, jak również stosowane zewnętrznie, w celu leczenia odleżyn i trudno gojących się ran.
Miód Manuka UMF 18+ w 100% pochodzi z Nowej Zelandii i jest pakowany wyłącznie w miejscu wytwarzania.
Miód Manuka UMF 18+ Nektarowy 250g
Nowozelandzki Miód Manuka UMF 18+ to produkt o najsilniejszym działaniu spośród wszystkich Miodów Manuka.
Gwarantowana zawartość methylglyoxalu jest na poziomie minimum 696 mg/kg (UMF 18+), jednak rzeczywista znacznie przekracza tę wartość, co potwierdza załączony do każdego słoika certyfikat.
Na karcie certyfikatu pojawi się także informacja o poziomie HMF ( hydroksymetylofurfuralu ), związku którego wskaźnik nie powinien przekraczać wartości 40 mg/kg co świadczy zgodnie z międzynarodowymi standardami żywności, że miód nie został poddany obróbce termicznej (utrata unikatowych właściwości).
Miód Manuka jest bogatym źródłem witamin i innych korzystnych substancji, takich jak witamina B1 - B3, B5, B6, lizyna, niacyna, lizyna, tyrozyna, żelazo, cynk
Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających działanie przeciwbakteryjne Miodu Manuka- szczególnie na różne bakterie przewodu pokarmowego (zarówno Gram-dodatnie i Gram-ujemne).
Jego działanie zostało potwierdzone w badaniach m.in. na bakterie jelitowe z rodziny Enterobacteriaceae. Są to pałeczki Gram-ujemne, względnie beztlenowe, charakteryzujące się wysoką aktywnością metaboliczną, należące do rodzajów: Escherichia, Enterobacter, Salmonella, Shigella i Yersinia.
Pałeczki te są częstymi przyczynami:
Z kolei pałeczki Gram-ujemne Campylobacter jejuni są pochodzenia zwierzęcego (bydło, drób) i wywołują u ludzi ostre zapalenie żołądka i jelit. Są stosunkowo wrażliwe na Miód Manuka, dlatego wydaje się on dobrym środkiem do leczenia:
Miód Manuka działa jeszcze na inne pałeczki Gram-ujemne – Helicobacter pylori (!!!), wywołujące
Na podstawie przeprowadzonych badań naukowych ich autorzy przyjmują, że Miód Manuka może w przyszłości służyć do zapobiegania nowotworom żołądka powstającym na tle zakażeń pałeczkami H. pylori.
Poza szerokim działaniem na nasz przewód pokarmowy, składniki Miodu Manuka pomagają w walce z bakteriami wywołującymi zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcje przewodu pokarmowego.
Opakowanie 500g przy spożyciu 2-3 łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc kuracji.
Przy dolegliwościach wewnętrznych wskazane jest przyjmowanie Miodu Manuka rano, 20-30 min przed posiłkiem w ilości 1-3 łyżeczek. Jeśli skuteczność kuracji jest niezadowalająca możemy dawkę zwiększyć o kolejną porcję miodu np. przed posiłkiem wieczornym (20-30 minut przed).
Jeśli masz silny ból gardła czy inne choroby jamy ustnej dobrą metodą jest stosowanie płukanek roztworem z miodu i letniej wody.
Możesz przygotować roztwór wody z miodem o temperaturze nie przekraczającej 38-40 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że wyższa temperatura wody znacząco obniża właściwości Miodu Manuka.
W przypadku dolegliwości zewnętrznych zaleca się opatrunku z Miodem Manuka na chore miejsca. Miód Manuka może być stosowany zewnętrznie, ponieważ przyspiesza proces leczenia trudno gojących się ran i odleżyn.
W przypadku trudno gojących się ran lub poważniejszych zmian skórnych stosowanie miodu o wysokim stężeniu jest zasadne, ale powinniśmy skonsultować się z lekarzem.
Miodu Manuka nie powinny stosować:
Happy Valley jest członkiem niezależnego stowarzyszenia UMFHA, nadającego certyfikat UMF®. Organizacja UMFHA klasyfikuje aktywność biologiczną miodów Manuka, a certyfikat stosowany jest przez większość producentów w Nowej Zelandii.
Jest to najdokładniejsze określenie jakości Manuka. Certyfikację UMF® determinują wyniki badań czterech kluczowych składników: leptosperin, MGO Methylglyoxalu (MG), DHA (Dihydroxyacetone), HMF (Hydroxymethylfurfural).
Żeby uzyskać certyfikat UMF® należy poddać produkt badaniom, a także spełnić rygorystyczne normy jakościowe.
Dzięki certyfikacji, mamy możliwość sprawdzenia poziomów najważniejszych składników odpowiadających za właściwości miodu. Wraz z zakupionym Miodem Manuka dostarczymy Ci dokument – certyfikat dla danej partii miodu i będziesz mógł potwierdzić ilość substancji:
Certyfikat UMF® 18+ naszego miodu odpowiada poziomowi (minimum ) 696+ jednostek Methylglyoxalu (MG).
Producent:
Happy Valley
520 Gt South Rd, Rosehill 2113
Auckland, New Zealand
Happy Valley to jeden z najstarszych producentów oryginalnych nowozelandzkich miodów Manuka. Ponad 40 letnie doświadczenie gwarantuje wysoką jakość miodu oraz jego najlepsze, naturalne właściwości. Całość produkcji miodu odbywa się wyłącznie na terenie Nowej Zelandii.
Happy Valley to firma rodzinna, założona w roku, to marka która jest obecna na półkach na całym świecie od ponad 40 lat.
100% Organiczne
Tylko najwyższa jakość składników może dać najwyższej jakości produkt.
Nowozelandzki
Wszystkie Miody Manuka pochodzą z Nowej Zelandii. Ich autentyczność i właściwości potwierdza certyfikat załączony do każdego słoika.
MAX stężenie
Ten produkt jest w maksymalnym, dostępnym stężeniu.
Bestseller
To nasz absolutny bestseller! Polecamy!
Chwilowo niedostępny
Chwilowo niedostępny
Miód Manuka UMF 18+ Nektarowy 250g
Dodaj swoją opinię