Miód Manuka UMF 10+ Nektarowy 250g

Miód Manuka UMF 10+ Nektarowy 250g

Nowozelandzki Miód Manuka UMF 10+ to produkt doskonały dla budowania naszej odporności czy też do stosowania profilaktycznego po przebytej infekcji. Może okazać się pomocny w przypadku dolegliwości przewodu pokarmowego takich jak: bóle brzucha, niestrawność, zgaga, czy refluks. Można go podawać dzieciom pow. 1 roku życia.

129,00 zł

w tym VAT

  • Kod produktu:
  • Dostępność: W magazynie
  • Wysyłka: do 48h

Miód Manuka UMF 10+ Nektarowy 250g

Szczegóły produktu

Opis Produktu

Miód Manuka UMF 10+ zawiera w swoim składzie methylglyoxal, w skrócie MG. Jest to naturalny składnik, który odpowiada za właściwości Miodów Manuka, jego poziom przekłada się na "siłę działania" miodu. Gwarantowana zawartość MG jest na poziomie minimum 263 mg/kg (UMF 10+), jednak rzeczywista znacznie przekracza tą wartość, wielokrotnie osiągając wartość ponad 300mg/kg.

Dołączony certyfikat potwierdza faktyczną wartość methylglyoxalu (MG) w danej partii.

Dla porównania zawartość methylglyoxalu w tradycyjnych miodach waha się na poziomie 1-10 mg/kg.

Na karcie certyfikatu pojawi się także informacja o poziomie HMF (hydroksymetylofurfuralu), związku którego wskaźnik nie powinien przekraczać wartości 40 mg/kg co świadczy, zgodnie z międzynarodowymi standardami żywności, o tym że miód nie został poddany obróbce termicznej (utrata unikatowych właściwości).

.

Zalety Miodu Manuka UMF 10+

Miód Manuka jest bogatym źródłem witamin i innych korzystnych substancji, takich jak witamina B1 - B3, B5, B6, lizyna, niacyna, lizyna, tyrozyna, żelazo, cynk.

.

Właściwości Miodu Manuka UMF 10+

  1. antybakteryjne,
  2. przeciwgrzybiczne,
  3. przeciwzapalne,
  4. pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy i immunologiczny.

Działanie Miodu Manuka jest bardzo szerokie. Dzięki jego właściwościom bakteriobójczym, jest szczególnie polecany osobom borykającym się z różnego rodzaju dolegliwościami przewodu pokarmowego. Miód Manuka UMF 10 jest miodem o średnim stężeniu methylglyoxalu (MG), dzięki czemu będzie to bardzo dobry wybór w przypadku:

- bóli brzucha

- zgagi

- refluksu

- niestrawności

Poza szerokim działaniem na nasz przewód pokarmowy, składniki Miodu Manuka pomagają w walce z bakteriami wywołującymi zapalenie zatok, gardła, czy błony śluzowej nosa.

Miód Manuka UMF 10 może być stosowany dla profilaktycznego wsparcia odporności, ale też do jej odbudowy po przebytej infekcji. Ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, można go stosować podczas infekcji, jako wsparcie (!) w leczeniu. 

Miód ten można podawać dzieciom (pow. 1 roku życia, zgodnie z zaleceniami WHO).

Miód Manuka UMF 10 może być stosowany jako utrzymanie efektów przebytej kuracji wysokimi stężeniami Miodu Manuka UMF 15+ lub UMF 18+. Polecamy miody o najwyższym stężeniu w przypadku poważniejszych dolegliwości przewodu pokarmowego, wynikających z zakażenia bakteriami jelitowymi z rodziny Enterobacteriaceae. Są to pałeczki Gram-ujemne, względnie beztlenowe, charakteryzujące się wysoką aktywnością metaboliczną, należące do rodzajów: Escherichia, Enterobacter, Salmonella, Shigella, Yersinia i Helicobacter pylori. Dolegliwości, które mogą być spowodowane przez w/w bakterie to: biegunka, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, dur brzuszny, zapalenie żołądka i jelit, choroba wrzodowa i rak żołądka.

.

Dawkowanie Miodu Manuka  UMF 10+

Opakowanie 500g przy spożyciu 2-3 łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc kuracji.

Przy dolegliwościach wewnętrznych wskazane jest przyjmowanie Miodu Manuka rano, 20-30 min przed posiłkiem w ilości 1-3 łyżeczek. Jeśli skuteczność kuracji jest niezadowalająca możemy dawkę zwiększyć o kolejną porcję miodu np. przed posiłkiem wieczornym (20-30 minut przed).

Jeśli masz ból gardła czy inne choroby jamy ustnej dobrą metodą jest stosowanie płukanek roztworem z miodu i letniej wody.

Przygotowując roztwór wody z miodem pamiętaj, żeby nie użyć wody o temperaturze nie przekraczającej 38-40 stopni. Wyższa temperatura znacząco zmienia, obniża właściwości Miodu Manuka.

W przypadku dolegliwości zewnętrznych zaleca się  opatrunku z Miodem Manuka na chore miejsca.

W przypadku trudno gojących się ran, poważniejszych zmian skórnych stosowanie miodu o wysokim stężeniu jest zasadne, ale powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

.

Przeciwskazania

Podobnie jak w przypadku wszystkich produktów pszczelich, Miodu Manuka nie powinny stosować:

  1. osoby diabetyczne,
  2. osoby uczulone na produkty pszczele,
  3. oraz dzieci poniżej 1 roku życia (zalecenia WHO – Światowej Organizacji Zdrowia). 

.

UMF® - Niezależny system certyfikacji

Happy Valley jest członkiem niezależnego stowarzyszenia UMFHA, nadającego certyfikat UMF®. Organizacja UMFHA klasyfikuje aktywność biologiczną miodów Manuka, a certyfikat stosowany jest przez większość producentów w Nowej Zelandii.

Jest to najdokładniejsze określenie jakości Manuka. Certyfikację UMF® determinują wyniki badań czterech kluczowych składników: leptosperin, MGO Methylglyoxalu (MG), DHA (Dihydroxyacetone), HMF (Hydroxymethylfurfural).

Żeby uzyskać certyfikat UMF® należy poddać produkt badaniom, a także spełnić rygorystyczne normy jakościowe.

.

Poziom składników aktywnych w Twoim słoiku Happy Valley

Dzięki certyfikacji, mamy możliwość sprawdzenia  poziomów najważniejszych składników odpowiadających za właściwości miodu. Wraz z zakupionym Miodem Manuka dostarczymy Ci dokument – certyfikat dla danej partii miodu i będziesz mógł potwierdzić ilość substancji:

  • Leptosperin – składnik występujący wyłącznie w miodach pochodzących z nektaru z krzewu Manuka
  • DHA (Dihydroxyacetone) – substancja określająca wiek miodu, z której pod wpływem różnych procesów powstaje methylglyoxal,
  • MG (Methylglyoxal) – poziom methylgloaxalu o właściwościach antybakteryjnych,
  • HMF (Hydroxymethylfurfuralu) – czyli ilość produktu powstałego w procesie rozpadu fruktozy obecnej w miodach pod wpływem temperatury (wynik powyżej 40 mg/kg świadczy o tym, że miód został przegrzany lub nieuczciwy przedsiębiorca podgrzał go w celu sztucznego podniesienia poziomu MG). Prawidłowy poziom HMF świadczy o tym, że miód nie był zbytnio podgrzewany.

.

Certyfikat UMF® 10+ miodu manuka odpowiada poziomowi (minimum ) 263+ jednostek Methylglyoxalu (MG).

MGO i UMF- porównanie stężeń w 1 kg Miodu Manuka

Producent:

Happy Valley

520 Gt South Rd, Rosehill 2113

Auckland, New ZealandHappy Valley to jeden z najstarszych producentów oryginalnych nowozelandzkich miodów Manuka. Ponad 40 letnie doświadczenie gwarantuje wysoką jakość miodu oraz jego najlepsze, naturalne właściwości. Całość produkcji miodu odbywa się wyłącznie na terenie Nowej Zelandii.

Happy Valley to firma rodzinna, założona w roku 1975 przez Bena Rawnsleya, to marka która jest obecna na półkach sklepów na całym świecie od ponad 40 lat.

100% Organiczne

100% Organiczne

Tylko najwyższa jakość składników może dać najwyższej jakości produkt.

Certyfikaty

Certyfikaty

Wszystkie oferowane produkty posiadają certyfikaty potwierdzające najwyższą jakość.

Oryginalne

Oryginalne

Wszystkie produkty pochodzą z oficjalnej dystrybucji są legalne i posiadają pozwolenia.

Nowozelandzki

Nowozelandzki

Wszystkie Miody Manuka pochodzą z Nowej Zelandii. Ich autentyczność i właściwości potwierdza certyfikat załączony do każdego słoika.

Miody Manuka

Może Cię również zainteresować

Miód Manuka UMF 10+ Nektarowy 250g

Opinie

Dodaj swoją opinię