Zestaw 2 x Miód Manuka UMF 18+ Nektarowy 500g

Zestaw 2 x Miód Manuka UMF 18+ Nektarowy 500g

Nowozelandzki Miód Manuka UMF 18+ to produkt o najsilniejszym działaniu spośród wszystkich Miodów Manuka, a to wszystko dzięki największemu stężeniu methylglyoxalu (MG), naturalnego składnika miodu. W miodzie UMF 18+ minimalne, gwarantowane stężenie to aż 696 mg/kg miodu!

Jego zastosowanie jest bardzo szerokie: na bakterie przewodu pokarmowego (m.in. Helicobacter Pylori!), oraz bakterie wywołujące zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, jak również stosowane zewnętrznie, w celu leczenia odleżyn i trudno gojących się ran.

Miód Manuka UMF 18+ w 100% pochodzi z Nowej Zelandii i jest pakowany wyłącznie w miejscu wytwarzania.

848,00 zł

w tym VAT

  • Kod produktu:
  • Dostępność: W magazynie
  • Wysyłka: do 48h

Zestaw 2 x Miód Manuka UMF 18+ Nektarowy 500g

Szczegóły produktu

Opis Produktu

Nowozelandzki Miód Manuka UMF 18+ to produkt o najsilniejszym działaniu spośród wszystkich Miodów Manuka.

Gwarantowana zawartość methylglyoxalu jest na poziomie minimum 696 mg/kg (UMF 18+), jednak rzeczywista znacznie przekracza tę wartość, co potwierdza załączony do każdego słoika certyfikat.

Na karcie certyfikatu pojawi się także informacja o poziomie HMF ( hydroksymetylofurfuralu ), związku którego wskaźnik nie powinien przekraczać wartości 40 mg/kg co świadczy zgodnie z międzynarodowymi standardami żywności, że miód nie został poddany obróbce termicznej (utrata unikatowych właściwości).

Pamiętaj, że kupując Miód Manuka UMF 18 w zestawie, nie tylko oszczędzasz pieniądze, ale masz zapas miodu na dalszą kurację, lub możesz po prostu obdarować bliską osobę wspaniałym prezentem. :)

Zalety Miodu Manuka UMF 18+

Miód Manuka jest bogatym źródłem witamin i innych korzystnych substancji, takich jak witamina B1 - B3, B5, B6, lizyna, niacyna, lizyna, tyrozyna, żelazo, cynk.

Właściwości Miodu Manuka UMF 18+

  1. antybakteryjne,
  2. przeciwgrzybicze,
  3. przeciwzapalne,
  4. pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy i immunologiczny.

.

Właściwości antybakteryjne Miodu Manuka UMF 18+

Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających działanie przeciwbakteryjne Miodu Manuka- szczególnie na różne bakterie przewodu pokarmowego (zarówno Gram-dodatnie i Gram-ujemne). 

Jego działanie zostało potwierdzone w badaniach m.in. na bakterie jelitowe z rodziny Enterobacteriaceae. Są to pałeczki Gram-ujemne, względnie beztlenowe, charakteryzujące się wysoką aktywnością metaboliczną, należące do rodzajów: Escherichia, Enterobacter, Salmonella, Shigella i Yersinia.

Pałeczki te są częstymi przyczynami:

  • biegunek (Escherichia coli, Salmonella sp.), 
  • zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy (Enterobacter faecalis, Yersinia enterocolitica),
  • duru brzusznego oraz 
  • zapalenia żołądka i jelit (Salmonella sp.).

Z kolei pałeczki Gram-ujemne Campylobacter jejuni są pochodzenia zwierzęcego (bydło, drób) i wywołują u ludzi ostre zapalenie żołądka i jelit. Są stosunkowo wrażliwe na Miód Manuka, dlatego wydaje się on dobrym środkiem do leczenia:

  • zakażeń błon śluzowych żołądka,
  • zakażeń błon śluzowych jelit samodzielnie lub łącznie z antybiotykami, które stosuje się przy leczeniu tej choroby. 

Miód Manuka działa jeszcze na inne pałeczki Gram-ujemne – Helicobacter pylori (!!!), wywołujące 

  • przewlekłe zapalenie żołądka, a także 
  • chorobę wrzodową i raka tego narządu.

Na podstawie przeprowadzonych badań naukowych ich autorzy przyjmują, że Miód Manuka może w przyszłości służyć do zapobiegania nowotworom żołądka powstającym na tle zakażeń pałeczkami H. pylori.

Poza szerokim działaniem na nasz przewód pokarmowy, składniki Miodu Manuka pomagają w walce z bakteriami wywołującymi zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcje przewodu pokarmowego.

.

Dawkowanie Miodu Manuka UMF 18+

Opakowanie 500g przy spożyciu 2-3 łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc kuracji.

Przy dolegliwościach wewnętrznych wskazane jest przyjmowanie Miodu Manuka rano, 20-30 min przed posiłkiem w ilości 1-3 łyżeczek. Jeśli skuteczność kuracji jest niezadowalająca możemy dawkę zwiększyć o kolejną porcję miodu np. przed posiłkiem wieczornym (20-30 minut przed).

Jeśli masz silny ból gardła czy inne choroby jamy ustnej dobrą metodą jest stosowanie płukanek roztworem z miodu i letniej wody.

Możesz przygotować roztwór wody z miodem o temperaturze nie przekraczającej 38-40 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że wyższa temperatura znacząco obniża właściwości Miodu Manuka.

W przypadku dolegliwości zewnętrznych zaleca się  opatrunku z Miodem Manuka na chore miejsca.Miód Manuka może być stosowany zewnętrznie, ponieważ przyspiesza proces leczenia trudno gojących się ran i odleżyn.

W przypadku trudno gojących się ran lub poważniejszych zmian skórnych stosowanie miodu o wysokim stężeniu jest zasadne, ale powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Przeciwskazania

Miodu Manuka nie powinny stosować:

  1. osoby diabetyczne,
  2. osoby uczulone na produkty pszczele,
  3. oraz dzieci poniżej 1 roku życia (zalecenia WHO – Światowej Organizacji Zdrowia).

UMF® - Niezależny system certyfikacji

Happy Valley jest członkiem niezależnego stowarzyszenia UMFHA, nadającego certyfikat UMF®. Organizacja UMFHA klasyfikuje aktywność biologiczną miodów Manuka, a certyfikat stosowany jest przez większość producentów w Nowej Zelandii.

Jest to najdokładniejsze określenie jakości Manuka. Certyfikację UMF® determinują wyniki badań czterech kluczowych składników: leptosperin, MGO Methylglyoxalu (MG), DHA (Dihydroxyacetone), HMF (Hydroxymethylfurfural).

Żeby uzyskać certyfikat UMF® należy poddać produkt badaniom, a także spełnić rygorystyczne normy jakościowe.

.

Poziom składników aktywnych w Twoim słoiku Happy Valley

Dzięki certyfikacji, mamy możliwość sprawdzenia  poziomów najważniejszych składników odpowiadających za właściwości miodu. Wraz z zakupionym Miodem Manuka dostarczymy Ci dokument – certyfikat dla danej partii miodu i będziesz mógł potwierdzić ilość substancji:

  1. Leptosperin – składnik występujący wyłącznie w miodach pochodzących z nektaru z krzewu Manuka
  2. DHA (Dihydroxyacetone) – substancja określająca wiek miodu, z której pod wpływem różnych procesów powstaje methylglyoxal,
  3. MG (Methylglyoxal) – poziom methylgloaxalu o właściwościach antybakteryjnych,
  4. HMF (Hydroxymethylfurfuralu) – czyli ilość produktu powstałego w procesie rozpadu fruktozy obecnej w miodach pod wpływem temperatury (wynik powyżej 40 mg/kg świadczy o tym, że miód został przegrzany lub nieuczciwy przedsiębiorca podgrzał go w celu sztucznego podniesienia poziomu MG). Prawidłowy poziom HMF świadczy o tym, że miód nie był zbytnio podgrzewany.

.

Certyfikat UMF® 18+ naszego miodu odpowiada poziomowi (minimum ) 696+ jednostek Methylglyoxalu (MG).

MGO i UMF- porównanie stężeń w 1 kg Miodu Manuka

Producent:

Happy Valley

520 Gt South Rd, Rosehill 2113

Auckland, New Zealand

Happy Valley to jeden z najstarszych producentów oryginalnych nowozelandzkich miodów Manuka. Ponad 40 letnie doświadczenie gwarantuje wysoką jakość miodu oraz jego najlepsze, naturalne właściwości. Całość produkcji miodu odbywa się wyłącznie na terenie Nowej Zelandii.

Happy Valley to firma rodzinna, założona w roku 1975 przez Bena Rawnsleya, to marka która jest obecna na półkach na całym świecie od ponad 40 lat.

Nowozelandzki

Nowozelandzki

Wszystkie Miody Manuka pochodzą z Nowej Zelandii. Ich autentyczność i właściwości potwierdza certyfikat załączony do każdego słoika.

Darmowa dostawa od 290 zł

Darmowa dostawa od 290 zł

Zrób zakupy za min. 290 zł i nie płać za koszty wysyłki!

Oszczędzasz pieniądze

Oszczędzasz pieniądze

Kupując produkty w zestawie, oszczędzasz pieniądze!

MAX stężenie

MAX stężenie

Ten produkt jest w maksymalnym, dostępnym stężeniu.

Miody Manuka

Może Cię również zainteresować

Zestaw 2 x Miód Manuka UMF 18+ Nektarowy 500g

Opinie

Dodaj swoją opinię