Blog naturalniemed.pl

Wiedza na temat zdrowia

Właściwości Miodu Manuka

Dlaczego Miód Manuka wykazuje tak doskonałe właściwości? Dlaczego jest tak unikatowy i dlaczego warto wybrać właśnie Miód Manuka, a nie inny? W czym tkwi sekret?

Kilka słów o historii Miodu Manuka…

Miód Manuka stosowany jest przez ludzi od co najmniej kilkuset lat! Pierwszymi konsumentami byli Maorysi, rdzennie zamieszkująca od ponad 1000 lat ludność Nowej Zelandii. To oni jako dostrzegli niezwykłe właściwości Miodu Manuka i drzewa herbacianego (liści, nasion, kory). Napary z liści krzewów, wywar z kory i miód z nektaru z dziko rosnących krzewów drzewa herbacianego (łac. Leptospermum scoparium) stały się nieodłącznym elementem ich apteczek domowych. Dopiero w końcu XX wieku rozpoczęły się badania naukowe nad składem miodu z Nowej Zelandii.  Okazało się że związek chemiczny methylglyoxal (MGO) naturalnie występujący w Miodzie Manuka jest wyjątkowy i to on stanowi o tak doskonałych właściwościach tego miodu. Poziom methylgloxalu wzrasta w trakcie procesu dojrzewania miodu i osiągać wartości znacznie przekraczające 500-600 mg/kg.

Właściwości Miodu Manuka

Właściwości Miodu Manuka to przede wszystkim silne działanie:

  1. antybakteryjne,
  2. przeciwgrzybicze,
  3. przeciwzapalne,
  4. budujące odporność organizmu.

Właściwości antybakteryjne Miodu Manuka

Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających działanie bakteriobójcze Miodu Manuka- szczególnie na różne bakterie przewodu pokarmowego (zarówno Gram-dodatnie i Gram-ujemne). 

Jego działanie zostało potwierdzone w badaniach m.in. na bakterie jelitowe z rodziny Enterobacteriaceae. Są to pałeczki Gram-ujemne, względnie beztlenowe, charakteryzujące się wysoką aktywnością metaboliczną, należące do rodzajów: Escherichia, Enterobacter, Salmonella, Shigella i Yersinia.

Pałeczki te są częstymi przyczynami:

  • biegunek (Escherichia coli, Salmonella sp.), 
  • zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy (Enterobacter faecalis, Yersinia enterocolitica),
  • duru brzusznego oraz 
  • zapalenia żołądka i jelit (Salmonella sp.).

Z kolei pałeczki Gram-ujemne Campylobacter jejuni są pochodzenia zwierzęcego (bydło, drób) i wywołują u ludzi ostre zapalenie żołądka i jelit. Są stosunkowo wrażliwe na Miód Manuka, dlatego wydaje się on dobrym środkiem do leczenia:

  • zakażeń błon śluzowych żołądka,
  • zakażeń błon śluzowych jelit samodzielnie lub łącznie z antybiotykami, które stosuje się przy leczeniu tej choroby. 

Miód Manuka działa jeszcze na inne pałeczki Gram-ujemne – Helicobacter pylori (!!!), wywołujące: 

  • przewlekłe zapalenie żołądka, a także 
  • chorobę wrzodową i raka tego narządu.

Na podstawie przeprowadzonych badań naukowych ich autorzy przyjmują, że Miód Manuka może w przyszłości służyć do zapobiegania nowotworom żołądka powstającym na tle zakażeń pałeczkami H. pylori.

.

Dzięki wspomnianym cechom  wspaniale wspomagają procesy leczenia:

  • zespołu jelita nadwrażliwego,
  • wrzodów żołądka,
  • refluksu,
  • nadkwasoty,
  • zaburzeń trawiennych,
  • a także posiada właściwości antyseptyczne.

W przypadku poważniejszych dolegliwości (szczególnie tych związanych z przewodem pokarmowym), bardzo polecamy Miody Manuka o wysokich stężeniach: MGO 400+ lub MGO 550+ (odpowiednio UMF 15+ lub UMF 18+). To właśnie w wysokim stężeniu methylglyoxalu (MG) tkwi sekret skuteczności Miodów Manuka, który został potwierdzony w badaniach laboratoryjnych. 

.

Miód Manuka 400, nasz bestseller

Miód Manuka 550, najwyższe stężenie, najsilniejsze działanie

Składniki Miodu Manuka pomagają w walce z bakteriami wywołującymi zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcje przewodu pokarmowego, jak również przyspieszają proces leczenia trudno gojących się ran i odleżyn (stosowane zewnętrznie).

Miód Manuka może być stosowany profilaktycznie, dla wspomagania budowy naturalnej odporności organizmu, poprawy prawidłowego funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a w szczególności jelit (regulacja flory bakteryjnej). Dla budowania odporności warto zwrócić uwagę na Miody Manuka o niższych stężeniach takich jak MGO 250+ czy UMF 10+ (gwarantowane min. 263 MGO). Oczywiście można też wybrać miód o wyższym stężeniu, ale stosować mniejszą dzienną dawkę Miodu Manuka, dzięki temu.

Miód Manuka 250, wspieraj swoją odporność każdego dnia

Jak stosować Miód Manuka?

Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie stężenia substancji aktywnie czynnej czyli methylglyoxal (nie ma tu większego znaczenia nazwa certyfikatu- MGO czy UMF). Od poziomu methylglyoxalu często zależy skuteczność kuracji. Przy poważniejszych dolegliwościach polecalibyśmy stosowanie wysokich stężeń MGO, jeśli natomiast zależy Ci na wspomaganiu odporności, możesz wybrać niższe stężenia.

Więcej o tym jak stosować Miód Manuka dowiesz się z naszego artykułu na ten temat-> kliknij TUTAJ.

Nie zapominajmy, że Miód Manuka  podawany powinien być regularnie, przez dłuższy okres czasu, a wtedy jego skuteczność będzie wyższa.

Przechodzę do sklepu

Spodobał Ci się tekst poleć go znajomym:

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty