Blog naturalniemed.pl

Wiedza na temat zdrowia

Miód Manuka- wszystko co warto o nich wiedzieć

Spis treści:

  1. Co to jest miód manuka
  2. Pochodzenie miodu manuka
  3. Methylglyoxal- co to takiego
  4. Rodzaje miodu manuka – MGO czy UMF- miód manuka certyfikaty
  5. Miód manuka właściwości
  6. Miód manuka przeciwwskazania
  7. Miód manuka cena
  8. Produkty z miodem manuka

Po pierwsze, chcielibyśmy podziękować, że jesteś na naszej stronie. Skoro tu jesteś, chcesz zapewne dowiedzieć się czegoś więcej o miodach manuka. Dobrze trafiłeś! W tym artykule przeczytasz o tym co to jest miód manuka, z czego jest zrobiony, jakie jest jego pochodzenie, jakie są rodzaje miodu manuka, czym się różni oznaczenie MGO od UMF, jakie miód manuka ma właściwości, skąd wynika jego stosunkowo wysoka cena i wiele, wiele więcej.

Miód manuka to z pozoru nic innego jak każdy, inny miód. Jednak jest bardzo wyjątkowy, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, a do tego uważany jest za najzdrowszy miód świata.

 Dlaczego? Co najmniej z kilku powodów… zacznijmy jednak od początku.

Co to jest miód manuka

Miód Manuka- pyszny i zdrowy

Miód manuka to miód nektarowy wytwarzany z kwiatów krzewów manuka (drzewa herbacianego, łac. Leptospermum scoparium). Roślina ta występuje na obu wyspach Nowej Zelandii i na niewielkiej części wschodniego wybrzeża Australii, gdzie częściej nazywana jest po prostu drzewem herbacianym. Ze względu na szerokość geograficzną pochodzenia, krzewy manuka kwitną przez ok. 4 do 6 tygodni, w okresie od listopada do stycznia.

Sama nazwa „Manuka” wywodzi się z języka Maorysów (rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii) i oznacza w dosłownym tłumaczeniu – miód drzewa herbacianego. To Maorysi jako pierwsi byli konsumentami Miodu Manuka i zauważyli jego doskonałe właściwości.

Jako ciekawostkę, warto wiedzieć, że w Nowej Zelandii powstaje także miód z jeszcze jednej blisko spokrewnionej rośliny – kanuki (Kunzea ericoides). Obie rośliny rosną na tych samych naturalnych terenach, a ich czas kwitnienia jest praktycznie identyczny.

Jaki miód może być nazywany miodem manuka? 

Miodem manuka nazywamy wyłącznie miody pochodzące z Nowej Zelandii, wytworzone przez pszczoły z krzewów manuka. Są to miody nektarowe i surowe (niepodgrzewane, dzięki czemu miód nie traci swoich wartości). Każdy oryginalny miód manuka jest badany w niezależnych laboratoriach i posiada certyfikat. To z niego możesz dowiedzieć się jaki faktyczny poziom methylglyoxalu jest w Twoim słoiku miodu manuka. Więcej o tym co to jest methylglyoxal (w skrócie MG) dowiesz się w dalszej części tego artykułu.

Miód manuka jaki ma smak, jak wygląda?

Miody manuka trudno jest porównać do innych znanych nam np. polskich miodów. Różnią się zarówno kolorem, konsystencją i smakiem. Kolor miodu manuka jest ciemny, konsystencja kremowa i mętna, a jednocześnie miód pozostaje gęsty i płynny. Smak jest wyjątkowy- mniej słodki, może trochę mineralny, przez co bardzo trudno go porównać z innym miodem. W zależności od stężenia MG smak staje się bardziej intensywny, a kolor ciemniejszy.

Pochodzenie Miodu Manuka

Miody Manuka, prosto z Nowej Zelandii

Tak

jak wcześniej wspomnieliśmy, miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Produkowany jest przez pszczoły z nektaru krzewów drzewa herbacianego łac. Leptospermum scoparium. Krzewy te występują również na wschodnim wybrzeżu Australii, jednak uważa się, że oryginalny miód manuka pochodzi właśnie z Nowej Zelandii i tylko tam może być produkowany. 

Krzewy drzewa herbacianego rosną w dzikich rejonach obu wysp Nowej Zelandii. Aby wykorzystać stosunkowo krótki czas kwitnienia krzewów manuka (4-6 tygodni) i pozyskać możliwie najwięcej tego wyjątkowego miodu, bywa tak, że ule z pszczołami transportowane są helikopterami w najdalsze i najtrudniej dostępne miejsca. Pochodzenie miodu manuka potwierdza certyfikat załączony do każdego oryginalnego słoika tego miodu. Zwróć proszę uwagę na to, by kupować tylko oryginalny i certyfikowany miód manuka.

Methylglyoxal- co to takiego?

Methylglyoxal to naturalny składnik, który występuje w różnego rodzaju produktach spożywczych i w organizmach ludzi i zwierząt. W naszych organizmach  jego niewielkie ilości powstają w trakcie skomplikowanych procesów biochemicznych. Może powstawać w wyniku przemian metabolicznych aminokwasów, węglowodanów, najczęściej jednak powstaje na drodze glikolizy – czyli reakcji przekształcania glukozy, której głównym celem jest dostarczenie energii. To tyle z biologii i chemii. :)

Na początku XXI wieku opublikowane zostały wyniki badań potwierdzające, niespotykany w innych produktach roślinnych czy zwierzęcych, poziom metylogloxalu (MG) w miodach manuka. Autorem wspomnianych opracowań jest prof. chemii żywności Thomas Henle wraz ze swoim ponad 25 osobowym zespołem z Politechniki Drezdeńskiej. Badania prof. Henle potwierdzone zostały również przez innych naukowców (m.in. prof. Molan z University of Waikato) specjalizujących się głównie w pracach nad Miodami Manuka, ich właściwościami antybakteryjnymi i przeciwutleniającymi. Dowiedziono, że to właśnie wysoki poziom MG w miodach manuka odpowiada za ich silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, szczególnie pomocne w zwalczaniu drobnoustrojów przewodu pokarmowego.

Dla porównania poziomu MG w różnych produktach spożywczych przedstawiamy tabelę:

Produkty spożywcze Zawartość methylglyoxalu 
Miód manuka 38-829mg/kg
Inne miody 0-135 mg/kg 
Sos sojowy 8,7mg/l 
Kawa parzona 7 mg/l 
Olej z wątroby dorsza  2,03 mg/l
Olej z tuńczyka 2,89 mg/l 
Oliwa z oliwek  0,61 mg/l
Ryż, proso, gorczyca 2,2-5,4 mg/kg
Napoje bezalkoholowe słodzone syropem fruktozowym z kukurydzy 23,5-267 mg/l 
Dietetyczne napoje bezalkoholowe  7,1-31,5 mg/l
Słodzone napoje herbaciane 26,2-42,5 mg/l 
Ser cheddar 10,89 mg/kg 
Mozzarella 4,06 mg/kg 
Piwo  0,072 mg/l 
Wino 0,65-2,88 mg/l 

Dane za źródłem: Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment 

Rodzaje miodu manuka – MGO czy UMF – miód manuka certyfikaty

Miód manuka występuje w 5 stężeniach, w zależności od poziomu methylglyoxalu (w skrócie MG). To właśnie stężenie tego składnika determinuje siłę działania miodu manuka, czyli jego właściwości (właściwości miodu manuka opiszemy poniżej).

  • MGO 30+  (min. 30 mg methylglyoksalu/1 kg miodu)
  • MGO 100+ / UMF 5+  (min. 100 mg methylglyoksalu/1 kg miodu) 
  • MGO 250+ / UMF 10+ (min. 250 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) 
  • MGO 400+ / UMF 15+ (min. 400 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu
  • MGO 550+ / UMF 18+ (min. 550 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) 

By opisać jakie są rodzaje miodów manuka trzeba zacząć od kilku słów na temat różnych oznaczeń na słoikach z miodem manuka. W Polsce można kupić miody manuka oznaczone znakiem MGO oraz UMF. Wprowadza to niemałe zamieszanie i często jest mylące dla chcących osób pierwszy raz kupić miód manuka. O co chodzi z oznaczeniami MGO i UMF na miodach manuka? Cały bałagan wynika z tego, że różni producenci miodów manuka korzystają z innych laboratoriów i innych technik badania poziomu methylglyoxalu (MG) w swoim miodzie, a co za tym idzie uzyskują inne certyfikaty. By łatwiej to wszystko zrozumieć, przygotowaliśmy tabelę porównującą minimalne, gwarantowane wartości MG w obu rodzajach słoików MGO i UMF.

Tak naprawdę, przy wyborze miodu manuka powinniśmy kierować się właśnie gwarantowanym stężeniem MG (w oznaczeniu MGO lub UMF), ponieważ to właśnie ten składnik bezpośrednio wpływa na siłę działania kupowanego przez nas miodu.

UMF - Happy ValleyUMF - Minimalne stężenie methylglyoxalu/kg mioduMGO - Manuka Health MGO - Minimalne stężenie methylglyoxalu/kg miodu
UMF 5+ 83 MGO 100+ 100
UMF 10+ 263 MGO 250+ 250
UMF 15+ 514 MGO 400+ 400
UMF 18+ 696 MGO 550+ 550

Jak możesz zauważyć po krótkiej analizie powyższej tabeli, dostępne na rynku miody manuka dość znacząco różnią się deklarowanym minimalnym stężeniem MG w przeliczeniu na kilogram miodu (w szczególności dotyczy to miodów z wysokim stężeniem MG). Warto przed podjęciem decyzji o zakupie, przez chwilę przyjrzeć się gwarantowanym wartościom MG i zdecydować, w zależności od Twoich potrzeb, który będzie dla Ciebie właściwy. 

W tym momencie pojawia się najczęściej zadawane pytanie przez naszych klientów- który miód manuka wybrać? By odpowiedzieć na to pytanie, warto przeczytać co nieco, o tym jakie są właściwości miodu manuka, jak go stosować i przede wszystkim: na co pomaga.

Miód Manuka UMF 10+

Miód manuka właściwości

Miód Manuka właściwości

Miód manuka, tak samo jak każdy inny miód ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak jest w nim coś więcej- jego działanie jest zdecydowanie silniejsze niż innych miodów, o czym pisaliśmy powyżej (Methylglyoxal- co to takiego?). To wszystko dzięki m.in. wysokiemu stężeniu methylglyoxalu, które jest niespotykane w żadnym innym miodzie. Ok., ale jak działa miód manuka?

 

Właściwości Miodu Manuka  to przede wszystkim silne działanie:

  1. antybakteryjne, antybiotyczne,
  2. przeciwgrzybicze,
  3. przeciwzapalne,
  4. budujące odporność organizmu.

Na co pomaga miód manuka?

Dzięki wspomnianym cechom miód manuka może być stosowany jako wsparcie w leczeniu szeregu chorób przewodu pokarmowego:

  • zespołu jelita nadwrażliwego, 
  • biegunek,
  • zapalenia jelita cienkiego i okrężnicy,
  • duru brzusznego,
  • zapalenia żołądka i jelit,
  • wrzodów żołądka,
  • refluksu,
  • nadkwasoty,
  • zaburzeń trawiennych.

Na poważniejsze dolegliwości, szczególnie te związane z przewodem pokarmowym, polecamy Miody Manuka o wysokich stężeniach (MGO 400, MGO 550 lub odpowiednio UMF 15, UMF 18). Działanie bakteriobójcze Miodów Manuka na wiele bakterii przewodu pokarmowego (z grup: Escherichia, Enterobacter, Salmonella, Shigella i Yersinia, oraz Helicobacter Pylori) zostało potwierdzone w badaniach laboratoryjnych! Okazało się, że bakterie te (niektóre antybiotyko-oporne) poddają się działaniu Miodu Manuka. 

Miód Manuka UMF 15+ to najlepszy wybór w bardzo dobrej cenie.

Miód Manuka ma dużo szersze zastosowanie, nie tylko na dolegliwości przewodu pokarmowego.

Składniki Miodu Manuka pomagają w walce z bakteriami wywołującymi:

  • zapalenie zatok, 
  • zapalenie gardła, 
  • zapalenie błony śluzowej nosa, 
  • przyspieszają proces leczenia trudno gojących się ran i odleżyn (stosowane zewnętrznie).

Stosując Miód Manuka profilaktycznie, wspomagamy budowę naturalnej odporności organizmu, poprawiamy prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a w szczególności jelit (regulacja flory bakteryjnej).

Miód Manuka MGO 250, wspieraj swoją odporność!

Po odkryciu szczególnych właściwości miodów manuka rozpoczęto szereg badań naukowych by potwierdzić na jakie drobnoustroje działają miody manuka. 

Zauważono, że miód manuka działa na szereg bakterii, które wywołują bardzo poważne dolegliwości, część z nich jest odporna na działanie znanych antybiotyków, a wrażliwa na działanie miodu manuka. Dzięki tym badaniom wiemy coraz więcej o tym jak możemy skutecznie pomóc sobie w naturalny przy poważnych dolegliwościach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym na jakie bakterie działa i na co pomaga miód manuka przeczytaj nasz ARTYKUŁ: MIÓD MANUKA – WŁAŚCIWOŚCI.

Miód manuka przeciwwskazania

Przeciwwskazania w stosowaniu miodu manuka są dokładnie takie same jak w przypadku innych miodów i produktów pszczelich. Miód manuka jest w 100% naturalnym produktem, jednak zachowaj ostrożność, a najlepiej skonsultuj się z lekarzem jeśli chcesz rozpocząć przyjmowanie go, a może dotyczyć Cię jedna z poniższych sytuacji:

  • Zgodnie z zaleceniami WHO nie powinno się podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia.
  • Ze stosowaniem miodu manuka powinny bardzo uważać osoby chorujące na cukrzycę. Jeśli jesteś cukrzykiem, przed rozpoczęciem kuracji, koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem.
  • Ostrożność w stosowaniu miodu manuka powinny zachować również osoby uczulone na miód lub inne produkty pszczele. 

Miód manuka cena

Prawdopodobnie zwróciłeś uwagę na cenę miodu manuka w porównaniu z innymi miodami. Dlaczego tak jest, że cena miodu manuka jest tak wysoka? Składa się na nią kilka czynników.

Po pierwsze, miód manuka to rzadki rodzaj miodu, który jest produktem regionalnym, powstającym tylko w określonych rejonach 1 kraju- Nowej Zelandii.

Po drugie, aby wyprodukować jak najwięcej tego cennego miodu, trzeba jak najlepiej wykorzystać relatywnie krótki czas kwitnienia krzewów manuka (ok. 4-6 tygodni). By pszczoły mogły zebrać jak najwięcej nektaru z kwiatów manuka, bywa tak, że trzeba przetransportować ule helikopterami w najbardziej niedostępne rejony wysp Nowej Zelandii. To oczywiście wpływa na koszt pozyskania miodu…

Po trzecie, by określić jego siłę działania, która przekłada się na konkretne właściwości miodu manuka, trzeba zbadać poziom methylglyoxalu w niezależnych laboratoriach. Co oczywiste, koszt badań i certyfikacji również wpływa na cenę, ale dzięki nim wiemy co kupujemy.

Po czwarte, miody manuka zyskują coraz większą popularność na całym świecie, są doceniane przede wszystkim za działanie prozdrowotne, a im więcej osób chce kupować miody manuka, których dostępność (ilość) jest ograniczona, cena wzrasta.

Produkty z miodem manuka

Poza samym miodem manuka, który dostępny jest w 5 stężeniach (w zależności od poziomu methylglyoxalu) w sklepach możesz znaleźć też inne produkty z miodem manuka.

Cukierki z miodem manuka MGO 400+

- Cukierki z miodem manuka MGO 400+, propolisem i witaminą C

Są bardzo smaczne, a do tego zaobserwowaliśmy, że dobrze nawilżają i łagodzą „drapanie” w gardle. Dostępne są też cukierki w innych smakach:

- Cukierki z miodem manuka MGO 400+ i witaminą C o smaku cytrynowym

- Cukierki z miodem manuka MGO 400+ i witaminą C o smaku czarnej porzeczki

Krople, syrop, spray

- Krople z nowozelandzkim propolisem BIO30TM (bez alkoholu)

Krople zawierają propolis, który jest badany na poziom bioaktywnych flawonoidów i kofeiny.

- Syrop ziołowo- propolisowy z miodem manuka MGO 400+

Jest to syrop na bazie miodu manuka MGO 400+ oraz miodu z krzewu Rewarewa, do tego dodano ekstrakty z mięty, dzikiej wiśni, tymianku i propolisu BIO30TM. 

- Spray doustny z Miodem Manuka MGO 400+ i propolisem


Pasty do zębów

- Pasta do zębów z Miodem Manuka MGO® 400+, Propolisem BIO30™ i olejkiem z Drzewa Herbacianego

- Pasta do zębów z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem BIO30™ i olejkiem Manuka

Obie dostępne pasty do zębów nie zawierają fluoru, substancji słodzących ani konserwantów. Oczyszczają zęby i całą jamę ustną pozostawiając przyjemny smak i uczucie świeżości.

Zobacz naszą ofertę Miodów Manuka!

Spodobał Ci się tekst poleć go znajomym:

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty