Blog naturalniemed.pl

Wiedza na temat zdrowia

Który Miód Manuka wybrać?

Jeśli nie miałeś wcześniej możliwości spróbować Miodu Manuka, pewnie zastanawiasz się który miód wybrać. Który będzie dla Ciebie odpowiedni?

Trzeba zacząć od odpowiedzi na pytanie, jaki jest Twój cel lub po prostu- co Ci dolega?

Miody Manuka dostępne są w 4 stężeniach, w zależności od poziomu składnika aktywnego (o dość trudnej nazwie: methyloglyoksal, w skrócie MG).

To właśnie jego stężenie determinuje siłę działania, czyli właściwości Miodu Manuka. Więcej o właściwościach Miodu Manuka przeczytasz w naszym artykule TUTAJ.

W pomocy przy określeniu potrzeb mogą pomóc wieloletnie doświadczenie i prace naukowe zespołu naukowców z Uniwersytetu Waikato pod kierownictwem prof Petera Charlesa Molana.

Wynika z nich, że Miody Manuka o stężeniach:

  • MGO 100+ / UMF 5+  (min. 100 mg methylglyoksalu/1 kg miodu) - poprawia odporność i  utrzymywanie dobrego stanu zdrowia,
  • MGO 250+ / UMF 10+ (min. 250 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) - bóle brzucha, niestrawność, refluks, zgaga, wspieranie odporności, utrzymanie dobrego stanu zdrowia,
  • MGO 400+ / UMF 15+ (min. 400 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) - trudno gojące się rany, wrzody żołądka, zespół jelita nadwrażliwego,
  • MGO 550+ / UMF 18+ (min. 550 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) - angina, bakteryjne zapalenie zatok, egzema, miażdżycowe zmiany kończyn dolnych, półpasiec, wrzody żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, trudno gojące się rany.

Miód Manuka MGO 400+, najlepszy stosunek jakości do ceny. Poznaj jego właściwości!

Miody Manuka- MGO czy UMF

Miody Manuka dostępne są pod różnymi oznaczeniami. Być może na początku wydaje się to dość mylące, ponieważ nie wiadomo, który miód wybrać i o co właściwie chodzi z MGO i UMF... Czym się różnią między sobą? Odpowiedź jest dość prozaiczna. Różne oznaczenia, czyli MGO i UMF wynikają z tego, że producenci Miodów Manuka korzystają z różnych technik badania, a co za tym idzie również certyfikowania swoich miodów.

Oba badania (MGO i UMF) obejmują następujące wskaźniki:

  • methylglyoxal
  • DHA (dihydroxyaceton) – związek z którego powstaje methylglyoxal
  • HMF (hydroksymethylfurfural)
  • Leptosperin

Ponadto certyfikaty MGO dodatkowo zawierają oznaczenie wskaźników takich jak:

  • Liczba diastazowa – wskazuje aktywność enzymów w miodzie
  • Badania mikrobiologiczne

Przygotowaliśmy tabelę, żeby łatwiej było porównać, który oznaczenia UMF i MGO, a co za tym idzie MINIMALNY, GWARANTOWANY poziom methylglyoxalu w danym słoiku Miodu Manuka.

Porównanie stężeń Miodów Manuka UMF i MGO

UMF - Happy Valley

UMF - Minimalne stężenie methylglyoxalu/kg miodu

MGO - Manuka Health

MGO - Minimalne stężenie methylglyoxalu/kg miodu

UMF 5+ 83 MGO 100+ 100
UMF 10+ 263 MGO 250+ 250
 UMF 15+  514 MGO 400+ 400
UMF 18+ 696 MGO 550+ 550

Jeśli chcesz zastosować Miód Manuka do celów kosmetycznych (ma działanie nawilżające, odżywcze i przeciwzapalne), wybierz niższe stężenia. Do stosowania zewnętrznego, w zupełności wystarczy.

Pamiętaj! Miody Manuka są naturalnymi produktami spożywczymi, a nie lekami!

Jeśli masz poważne dolegliwości, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. 

Przechodzę do sklepu

Spodobał Ci się tekst poleć go znajomym:

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty