Blog naturalniemed.pl

Wiedza na temat zdrowia

Który Miód Manuka wybrać?

Jeśli nie miałeś wcześniej możliwości spróbować Miodu Manuka, pewnie zastanawiasz się który miód wybrać. Który będzie dla Ciebie odpowiedni?

Trzeba zacząć od odpowiedzi na pytanie, jaki jest Twój cel lub po prostu- co Ci dolega?

Miody Manuka dostępne są w 4 stężeniach, w zależności od poziomu składnika aktywnego (o dość trudnej nazwie: methyloglyoksal, w skrócie MG).

To właśnie jego stężenie determinuje siłę działania, czyli właściwości Miodu Manuka. Więcej o właściwościach Miodu Manuka napisaliśmy w naszym artykule.

Sprawdź na jakie dolegliwości może Ci pomóc Miód Manuka.

W pomocy przy określeniu potrzeb mogą pomóc wieloletnie doświadczenie i prace naukowe zespołu naukowców z Uniwersytetu Waikato pod kierownictwem prof. Petera Charlesa Molana.

Wynika z nich, że Miody Manuka o różnych stężeniach polecane są na poniższe dolegliwości:

  • MGO 100+ / UMF 5+  (min. 100 mg methylglyoksalu/1 kg miodu) - poprawia odporność i  utrzymywanie dobrego stanu zdrowia,
  • MGO 250+ / UMF 10+ (min. 250 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) - bóle brzucha, niestrawność, refluks, zgaga, wspieranie odporności, utrzymanie dobrego stanu zdrowia,
  • MGO 400+ / UMF 15+ (min. 400 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) - trudno gojące się rany, wrzody żołądka, zespół jelita nadwrażliwego,
  • MGO 550+ / UMF 18+ (min. 550 mg methyloglyoksalu/1 kg miodu) - angina, bakteryjne zapalenie zatok, egzema, miażdżycowe zmiany kończyn dolnych, półpasiec, wrzody żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, trudno gojące się rany.

Im wyższe stężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie Miodu Manuka (na poważniejsze dolegliwości).

Jeśli szukasz miodu na wzmocnienie odporności, szczególnie w okresie jesienno- zimowym, polecamy MGO 250+ lub UMF 10+. Oczywiście możesz wybrać też miód o wyższym stężeniu i stosować mniejszą dawkę na wzmocnienie odporności, a zwiększyć ją w razie potrzeby np. przy pierwszych objawach infekcji. 

Naszymi absolutnymi bestsellerami są Miody Manuka MGO 400+ i UMF 15+ (co odpowiada min. 514 MGO/kg miodu). Klienci najczęściej wybierają właśnie te miody, ze względu na dobrą cenę miodu w wysokim stężeniu i szerokie zastosowanie Miodu Manuka. 

Miód Manuka MGO 400+, najlepszy stosunek jakości do ceny. Poznaj jego właściwości!

Miody Manuka- MGO czy UMF

Miody Manuka dostępne są pod różnymi oznaczeniami. Być może na początku wydaje się to dość mylące, ponieważ nie wiadomo, który miód wybrać i o co właściwie chodzi z MGO i UMF... Czym się różnią między sobą? Odpowiedź jest dość prozaiczna. Różne oznaczenia, czyli MGO i UMF wynikają z tego, że producenci Miodów Manuka korzystają z różnych technik badania, a co za tym idzie również certyfikowania swoich miodów.

Oba badania (MGO i UMF) obejmują następujące wskaźniki:

  • methylglyoxal (MG) - składnik odpowiadający za działanie miodu manuka
  • hydroksymethylfurfural (HMF) - wartość poniżej 40 mg/kg oznacza, że miód nie został podgrzany i nie stracił swoich właściwości

Dla potwierdzenia oryginalności Miodu Manuka badane są również inne wskaźniki. W zależności od rodzaju certyfikatu (UMF czy MGO), są to inne naturalnie występujące w miodzie substancje.

W certyfikacie UMF znajdziesz informacje o poziomie:

  • DHA (dihydroxyaceton) – związek z którego powstaje methylglyoxal
  • Leptosperin - naturalny związek występujący wyłącznie w nektarze kwiatów Manuka

Z kolei w certyfikacie miodu manuka MGO, znajdziesz część, która nazywa się Manuka Honey Markers. Opisanych i przebadanych jest 5 różnych wskaźników/ oznaczeń, które potwierdzają, że mamy do czynienia z miodem rodzajowym (z 1 rodzaju rośliny) z krzewów manuka.

Ponadto certyfikaty MGO dodatkowo zawierają oznaczenie wskaźników takich jak:

  • Liczba diastazowa – wskazuje aktywność enzymów w miodzie
  • Badania mikrobiologiczne - na obecność (a raczej na jej brak :) pleśni, drożdży, bakterii e-coli)

Przygotowaliśmy tabelę, żeby łatwiej było porównać, który oznaczenia UMF i MGO, a co za tym idzie MINIMALNY, GWARANTOWANY poziom methylglyoxalu w danym słoiku Miodu Manuka.

Porównanie stężeń Miodów Manuka UMF i MGO

UMF - Happy Valley

UMF - Minimalne stężenie methylglyoxalu/kg miodu

MGO - Manuka Health

MGO - Minimalne stężenie methylglyoxalu/kg miodu

UMF 5+ 83 MGO 100+ 100
UMF 10+ 263 MGO 250+ 250
 UMF 15+  514 MGO 400+ 400
UMF 18+ 696 MGO 550+ 550

Jeśli chcesz zastosować Miód Manuka do celów kosmetycznych (ma działanie nawilżające, odżywcze i przeciwzapalne), wybierz niższe stężenia. Do stosowania zewnętrznego, w zupełności wystarczy.

Pamiętaj! Miody Manuka są naturalnymi produktami spożywczymi, a nie lekami!

Jeśli masz poważne dolegliwości, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Miód Manuka nie zastąpi leczenia.

Przechodzę do sklepu

Spodobał Ci się tekst poleć go znajomym:

Wybrane dla Ciebie

Polecamy produkty